Боровинки

В природата съществуват много видове боровинки Черна, Червена, Кавказка, Синя и много други. Те се характеризират с различни вкусови качества, но освен, че са много вкусен плод те са и изключително полезни за човешкия организъм. Боровинките се използват срещу рак на дебелото черво; редовната консумация на боровинки засилва паметта и подобрява работата на мозъка като го предпазват от ракови образования. Боровинките са способни да защитят организъма от радиация.

Те виреят в леки торфени почви с високо съдържание на хумус, влажна почва, която не задържа много вода при обилни дъждове. Мястото трябва да е слънчево и проветриво.

Боровинките, които се ползват за засаждане трябва да бъдат вегетативно размножени. Първоначално те се отглеждат в саксии в специална почва, която съдържа торф за ацидофилни растения, пясък, комбинирана тор и почва. В Холандия се произвежда готова, обогатена с всички необходим съставки почва за засаждане на боровинките. Когато те, пораснат се пресаждат в по-големи саксии и при навършване на 2-3 годишна възраст, могат да бъдат преместени в почвата. За целта се изкопават дупки с диаметър около 70-80 см с дълбочина 45-50 см, в които се поставят боровинките заедно с цялата почва от саксията и се зариват. Много важно правило е да оставите около 0,9-1,5 м между плода на боровинките, а междуредовото разстояние трябва да е около 3 м. Така ще си осигурите достатъчно място за обработване на боровинките, както и за прибиране на реколтата. Вземете под внимание и факта, че боровинките никога не се берат, когато вали дъжд или са мокри, трябва да изчакате докато слънцето ги изсуши.

Сезона на боровинките е от средата на юни до началото на септември. Ако не сте избрали, какъв сорт да засадите, тогава по-добре засадете няколко различни сорта. По този начин ще си гарантирате добра реколта през целия сезон на боровинките. Водата е един от определящите фактори за реколтата, затова боровинките трябва да бъдат редовно и обилно напоявани, средната седмична доза вода за храст е между 10 и 20 литра.