Органично земеделие

Преди няколко десетилетия в миналия век едва навлизаха идеите за здравословен начин на живот, чрез приема на органични продукти. Днес интересът към органично земеделие расте все по-системно, а продукти с надписи „bio” и “organic” се превърнаха в съвременното название на тези стоки. И двата модела значат едно и също, така „bio” е европейският стандарт и наименование, а “organic”, американският начин за органично земеделски продукти.

Двата знака се срещат само и единствено по стоки, които не са подлагани на органични химикали и въздействия.

Пазарът с продукти произведени от органично земеделие се разраства все повече, а най-големи мащаби заема в производството на детски храни.

Това се дължи на факта, че в традиционните храни, сравнени с биопродуктите има 50% повече витамини, минерали, активни биологични вещества и други полезни състави. Биопродуктите залагат на природни условия и са защитени от химикалите, които изкуствено спомагат плодовете и зеленчуците да растат и да се развиват, за сметка на нарушения във вътрешната им структура.

В условията на органично земеделие, днес са напълно изключени и забранени химическото рафиниране, дезодориране, хидрогенизация, рационално облъчване, употребата на изкуствени консерванти, подсладители, ароматизатори, изкуствено обогатяване с минерали и витамини, делене на атоми и ултразвукова обработка.

Органичното земеделие набляга на био суровина, която е защитена и максимално съхранява вкусовите качества. В процеса по съхраняване на качествата на биопродуктите се използват и редица други технологии и средства, които да спомагат за качественото им обработване и достигане в естествена форма до крайния потребител. Така от значение е опаковането, консервирането и още куп фактори, които могат да взаимодействат или не с естествените плодове и зеленчуци.

Днес не са малко и хората, които са привикнали да приемат храни произведени по изкуствен начин. За тях една био ябълка може да се стори странна на вкус, за разлика от гланцираната и безупречна на външен вид предлагана такава в конвенционален магазин. Узрелият по естествен начин ананас, не третираната с инертен газ ягода и други са плодовете на природата, които си струва да опитате, защото са носителите на истински неща в живота.