Отглеждане на моркови

Морковите се смятат за едни от най-ценните зеленчуци и са подходящи за приготвяне на множество ястия, напитки, десерти. Те са на челни позиции като кореноплодни култури с хранителна и биологична стойност.

Морковът е растение, което притежава изключително дебел корен и има наситен цвят. Расте под земята и плода му е самият корен. Над почвата образува тънки зелени листа. Съществуват много сортове моркови, въпреки асоциацията, която се прави единствено с оранжевият им цвят. Познати са бели моркови, жълти моркови, червени моркови и пурпурни моркови. Известни са над сто различни вида моркови, които се отличават по размер и цвят. Корена на моркова има хрупкава текстура и сладък цвят. Аромата напомня ментов вкус, а зелената част, листата имат свеж и леко горчив вкус.

Морковът се отглежда в три направления и те зависят от различни сезони. Така например са познати засаждания на моркови в ранна пролет, ранно полско производство на моркови и късно полско производство.

Първият тип е по-рядко практикуван, но крие големи перспективи. Чрез него се цели да се използва силната влага останала от зимата. Това се постига, като самия засаждащ процес се изтегля по-рано от обичайното;

Типичното ранно полско производство е обичайно за първите месеци, в които зимата вече си е отишла. Този етап от технологично засаждане и добиване на продукция от моркови е в средата и се базира на пролетните валежи, които в случая са от огромно значение.

Късното полско производство е характерно особено в България. При него се залага на късните есенни месеци, септември, октомври и се постига най-високо качество в желаната продукция. Това спомага за съхраняване на продукцията и предлагането й в най-студените месеци на зимата.

Морковите обичат не само влагата, но и глинести и песъчливи, а наред с това и дълбоки почви. Равните и слабо наклонени земи са най-благоприятни за доброто развитие на тази култура.

Вашият коментар