Рубарба – Равен

Рубарбата е растение, което е познато у нас под името Равен. То е зеленчук с многогодишна реколта, която варира от 8 до 15 години. Равена е растение изградено от огромно листо и голямо месесто стъбло, което стига височина 60 – 90 см. Равена се отглежда както като зеленчук, който се използва при направата на различни десерти, така и като декоративно растение. Вземете под внимание, че годно за консумация е само стъблото на растението, защото листото е силно токсично.

Равена расте в глинена песъчлива почва, която е леко алкална с висока влажност. Засаждането става с помощта на големи коренища, оформени горе-долу като грудка. За целта се оформят редовете и се и копаят дупки на разстояние около 90 см една от друга, в които се поставя коренището и се заравя, но само около самия корен, отгоре трябва да остане открито.

Равена се отглежда в повечето случай в оранжерии, в случаите, когато е засаден на полето, той трябва да бъде покрит с пропускащ слънчевата светлина полиетиленов найлон, закрепен върху метални скоби, които са забити в земята и оформят малък тунел. В повечето случай, се ползва полиетилен, който от едната страна е бял, а от другата черен. През зимния сезон Равена е завит, така че черната страна на полиетилена е отгоре, за да привлича слънцето, а когато стане по-топло се обръща и външната страна става бялата. Винаги Равенът трябва да е плътно покрит, защото изложен на пряка слънчева светлина, цветът на листото се видоизменя в зелено и растението става не използваемо за ядене.

Равенът се нуждае от температура под 4 градуса по Целзий, за да прекъсне процеса на презимуване и да се стимулира растежа на новата реколта. Относно реколтата се събира през пролетта, но ако времето позволява има реколта и през лятото. В топлите страни реколтата е целогодишна. Първата година след засаждането си Равенът, като повечето дългогодишни растения не се бере. През втората година ще ви даде реколта, но тя ще е слаба, чак на третата година можете да очаквате добра реколта.