Рукола

Руколата е едногодишно растение, един много ароматен, диетичен и полезен зеленчук. Тя има свеж и пикантен, леко горчив вкус, който става по остър с остаряването на листото, за това се ползват младите листа на растението. Руколата е богата на витамини , С, А, и минералите магнезий, калций, калий, фосфор, натрий, етерични масла и органични киселини. Тези и хранителни качества я правят изключително лековита, намалява кръвната захар, ползва се при бронхит, възпалителни заболявания, анемия. Освен това руколата стимулира обмяната на веществата и е много подходяща при диети, известна е още в древността с качествата си, като афродизиак. Необичайно за подобен род зеленчук е богатото му съдържание на омега 3 мастни киселини, които го прославят с името салатата на красотата.

Руколата не е много разпространена в нашата страна, има малко производители у нас, макар че има подходящи условия за отглеждането и. Отглеждането на руколата не е сложна задача, понеже тя не е претенциозен зеленчук. Руколата се засажда много рано пролетта, за целта изберете по-сенчесто място, тъй като тя вирее на прохладни места, които не са изложени на пряка слънчева светлина целодневно, при температура не по-висока от 25 градуса по Целзий. Руколата обича влажна почва, така че трябва често и обилно поливане.

Засажда се с помощта на семена, направете редове на разстояние 25, 30 см един от друг. Равномерно разпръснете семената и ги заровете с около 1 см пръст и полейте обилно почвата. Ако искате за по-дълъг период да си осигурите свежа реколта, засадете лехите с разлика във времето от 10 до 15 дни Първата реколта от руколата можете да очаквате след по-малко от 14 дни. Най-крехки, и ароматни са листата на 35 до 40 дни след засаждането, тогава те се ползват за салати, а след този период е по-добре да претърпят термична обработка преди консумация.

За да има целогодишна реколта руколата се засажда в оранжерии.